Strategisk løb i Portland

ABB FIA Formula E World Championship var nået til 2023 sæsonens 12. afdeling, hvor der blev kørt på Portland International Raceway.

Jake Dennis i Avalanche Andretti  startede fra Pole Position, foran Sacha Fenestraz i Nissan, Norman Nato i Nissan, Rene Rast i NEOM McLaren, Maximilian Günther i Maserati MSG Racing, Jake Hughes i NEOM McLaren, Antonio Felix da Costa i TAG Heuer Porsche, Andre Lotterer i Avalanche Andretti, Robin Frijns i ABT Cupra, og Nick Cassidy i Envision Racing på P10.

Tidligere mesterskabsførende Pascal Wehrlein startede helt tilbage fra 18. position, efter en meget skidt kvalifikationen. Tidligere, fordi Jake Dennis fik 3 point for at tage Pole Position, og dermed rykkede frem på P1 i mesterskabet.

DS Penske holdet havde fået en kæmpe bøde på 25.000 Euro, plus begge biler skulle starte fra Pitlane. Holdet havde haft installeret måleudstyr ved pitindkørslen, som kunne indsamle data fra de andre biler. Det er direkte ulovligt ifølge de tekniske regler for serien, så dommerne slog hårdt ned på det.

Southwire Portland E-Prix 2023 start

Dennis kom godt afsted, og holdt føringen. Bag ham fik Rast kørt sig frem på 3. pladsen.

Cassidy startede 10’er, men var allerede femmer efter den første omgang i løbet. Hughes faldt derimod nedaf i feltet, og var nede som P11 efter to omgange af løbet.

På 3. omgang af løbet var der kontakt for Nico Müller, som mistede frontvingen, men valgte at køre videre ude på banen.

Mange kørere var inde for at aktivere den første portion af de i alt 8 minutters Attack Mode, ved den første mulighed på 3. omgang af løbet.

Kørerne ville helst ikke føre løbet, så der blev løftet rigtig meget på speederen, og ville helst flette ind bag nogle andre biler, for at få en slipstrøm.

Fenestraz kørte rundt med en skadet frontvinge, efter han havde haft kontakt med en af de andre biler ude på banen.

Roberto Merhi

Der kom Safety Car, da Roberto Merhi holdt stille ude på banen, og ikke kunne køre videre.

Norman Nato genstartede løbet som etter, foran Antonio Felix da Costa og Jake Dennis.

Mange af kørerne tog Attack Mode på den første omgang efter SC perioden var slut, hvor Cassidy allerede aktiverede det for anden gang, efter blot 8 ud af 28 kørte omgange.

Nico Müller havde en afkørsel på baglangsiden, hvor han meldte over radioen, at han havde mistet bremserne totalt. Schweizeren hamrede i betonmuren med høj hastighed. Heldigvis kunne han selv hoppe ud af bilen, men det udløste en ny Safety Car, for at få den bil fjernet fra banen.

Efter en lang oprydningsperiode, blev løbet frigivet igen med Nato førende foran Cassidy og Günther.

Nato tog Attack Mode ved første mulighed, og faldt ned på 3. pladsen, hvilket han var mere end tilfreds med, så han kunne spare lidt strøm.

Der var kontakt i Sving 1, hvor Lotterer mistede frontvingen, men kunne køre videre.

Southwire Portland E-Prix 2023

Jean-Eric Vergne havde en vild tur over græsset på baglangsiden, men fik kontrol over bilen, og kom tilbage på asfalten.

Evans var helt fremme på andenpladsen i løbet, efter at være startet 20’er. Folk havde så travlt med at køre langsomt ned af langsiden, og lade andre køre forbi, at det muliggjorde en masser overhalinger.

Fenestraz var en tur af banen, gennem chikanen for enden af baglangsiden. Heldigvis kom han tilbage på asfalten uden at ramme nogen.

Cassidy lå på P1, men der var mange omgange tilbage af løbet endnu – især da Safety Car omgange også ville udløse ekstra omgange.

Da Costa var den næste til at føre løbet, mens Cassidy flettede ind bagaved.

Der blev tilføjet 4 omgange til løbsdistancen, på grund af de lange Safety Car perioder.

Sam Bird

Vergne var fremme på 4. pladsen, men var til gengæld også den kører med mindst strøm på bilen i hele feltet. Derfor måtte han til at bakke af, for at have nok strøm, hele vejen til målflaget.

Cassidy fik førstepladsen igen, med nogle få omgange tilbage. Det var dog Dennis som var mest aggressiv, og prøvede at overhale både da Costa og Cassidy i et hug – men måtte nøjes med portugiseren.

Da Costa var fremme på andenpladsen igen, med 4 omgange tilbage. Han tog føringen af løbet, netop som bilerne kørte ud på 3. sidste omgang. For enden af start-mål langsiden, tog newzealandske Cassidy dog føringen tilbage.

Jaguar TCS Racing havde igen lidt team-interne problemer, da Sam Bird fik at vide, at han skulle blive bagved holdkammerat Mitch Evans. Det gjorde at Bird mistede en plads til Sebastien Buemi, hvilket bestemt ikke gjorde englænderen glad over radioen, i retning mod teamet.

Cassidy kørte ud på den sidste omgang som førende, foran da Costa og Dennis. Han slingrede ned af start-mål langsiden, for ikke at give noget slipstrøm til de efterfølgende biler.

Dennis tog andenpladsen på vej ind i det næstsidste sving – men der var lige lidt for langt op til Nick Cassidy i Envision Racing, som vandt løbet, foran Jake Dennis i Avalanche Andretti, Antonio Felix da Costa i TAG Heuer Porsche, Mitch Evans i Jaguar TCS Racing, Sebastien Buemi i Envision Racing, Maximilian Günther i Maserati MSG Racing, Sam Bird i Jaguar TCS Racing, Lucas Di Grassi i Mahindra Racing, Pascal Wehrlein i TAG Heuer Porsche, og Norman Nato i Nissan på P10.

Nick Cassidy

Der blev dog uddelt en straf efter målflaget. Sam Bird fik en 5 sekunders tidsstraf, da han havde kørt Maximilian Günther af banen under løbet. Det sendte englænderen ud af pointene.

Så det betød at Robin Frijns rykkede frem på P10.

Jake Dennis fører mesterskabet med 1 point foran Nick Cassidy, mens Pascal Wehrlein er 15 point bagude. Mitch Evans er yderligere 16 point bagude. Der er et yderligere hul ned til Jean-Eric Vergne på P5, som er 57 point efter mesterskabsføringen. Selvom der er 116 point tilbage at køre om, i de to dobbeltafdelinger i Rom og London, kræver det at top-4 har mere end et skidt løb, for at den dobbelte mester kan blande sig i toppen.

TAG Heuer Porsche beholder føringen i Teammesterskabet, men Envision Racing rykkede meget tættere på, mens Jaguar TCS Racing, Avalanche Andretti, og DS Penske kommer på de efterfølgende pladser.

Den næste afdeling af ABB FIA Formula E World Championship 2023 køres den 15.-16. juli på gaderne i Rom.